Nov 18, 2021
доцент Інна ВАРНАВСЬКА

ІХ Міжнародна науково-практична конференція «Філософські обрії сьогодення»

article-image

У рамках святкування Міжнародного дня філософії, у третій четвер листопада у Херсонському державного аграрно-економічному університеті відбулася ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «ФІЛОСОФСЬКІ ОБРІЇ СЬОГОДЕННЯ»

Сенс святкування Міжнародного Дня філософа полягає в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, які відбуваються зараз, долучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей і стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства з приводу викликів, що постають перед соціумом сьогодні.

Учасників конференції привітали: Олександр Аверчев, доктор сільськогосподарських наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності ХДАЕУ; Вікторія Крикунова, кандидат економічних наук, доцент, декан економічного факультету ХДАЕУ, Аглєшка Фарон,  доктор, заступник декана зі студентських питань Університету бізнесу у Вроцлаві (Польща); Маржена Собчак-Михайловська, професор кафедри педагогіки Університету Економіки, проректор з міжнародної роботи (Університету Економіки) Вищої школи Економіки (Польща); Тетяна Чернявська, доктор економічних наук, професор, професор кафедри обліку, фінансів і логістики Державної Вищої Професійної Школи в Коніні (Польща).

На пленарному засіданні із змістовними доповідями виступили: Людмила Филипович, доктор філософських наук, професор, завідувач Відділу філософії та історії релігії Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України; Минодора Вахницкая, кандидат педагогічних наук, доцент, заступник декана факультету педагогіки і психології Придністровський державний університет ім.Т.Г.Шевченка; Тетяна Лєнь,кандидат філософських наук, доцент кафедри публічного управління та права Херсонського державного аграрно-економічного університету; Сергій Пойда, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри управління та адміністрування КЗВО «Вінницької академії безперервної освіти»; Тетяна Яцула, доктор педагогічних наук, професор кафедри професійної освіти Херсонського державного аграрно-економічного університету;

Філософію можна сприймати і як форму суспільної та індивідуальної свідомості, яка постійно поповнюється на вищому, теоретичному рівні, і як мудрість людства, і як стиль мислення. Філософія допомагає людині пізнавати світ і саму себе, розкривати премудрість буття та самоствердження. Ці та інші положення продовжували розглядати учасники конференції на секційних засіданнях.

Безліч мислителів стверджували, що суть філософії полягає в подиві. І справді, філософія народжується з природного прагнення людей цікавитися собою і світом, у якому вони живуть. Як рефлексія любові до мудрості, філософія вчить нас мислити про думки, досліджувати фундаментальні істини, вивіряти посилки і будувати власні висновки.

Тематичні напрями конференції

  1. Філософські проблеми людини, природи, суспільства.
  2. Теоретичні аспекти філософії освіти.
  3. Антропологічні передумови становлення нової парадигми освіти.
  4. Комунікативна компетентність фахівця як соціально-філософський дискурс.
  5. Теоретико-методологічні питання розвитку наукового потенціалу фахівця.
  6. Активізація освітнього простору в умовах сьогодення.
  7. Інформаційне середовище закладів освіти (дистанційна освіта).
  8. Неперервна освіта: історія, сучасність та шляхи оптимізації