Nov 19, 2021
Аверчева Н.О., Ковальов Д.В.

Відкрита лекція на економічному факультеті з дисципліни «Історія економіки та економічної думки»

article-image

17.11.2021 р. доцентом кафедри загальноекономічної підготовки Дмитром КОВАЛЬОВИМ для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти економічного факультету (спеціальності 051 «Економіка», 071 «Облік і оподаткування», 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»), проведено відкриту лекцію з дисципліни «Історія економіки та економічної думки»  на тему: «Розвиток національних економік країн європейської цивілізації в системі світового господарства під впливом НТР (друга половина XX ст.)».

Характеризуючи стан економіки провідних країн світу після Другої світової війни, лектор відзначив, що дуже важливим є розуміння того, що одним із наслідків цієї війни стало налагодження відносин між окремими країнами, зміцнення позицій США. Особливу увагу приділено виявленню причин економічного піднесення ФРН та Японії, що зазнали поразки у війні і значних втрат, а також відносної втрати позиції США у 50 - 60-ті роки. Також розглянуто процес формування трьох центрів промислового розвитку. Дуже важливим аспектом є вивчення інтеграційних процесів у світовій економіці та на європейському континенті, а також їх закономірного завершення – створення «Спільного ринку» (Європейського економічного співтовариства), процесу його розширення та перспектив розвитку.

При викладанні матеріалу лектор вміло активізував пізнавальну діяльність здобувачів, що викликало зацікавленість до ефективного використання НТП в господарської діяльності людства.

На відкритій лекції були присутні перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи Вікторія Грановська, декан економічного факультету Вікторія Крикунова,  завідувач кафедри загальноекономічної підготовки Наталія Аверчева, методист НМВ Лариса Шепель, доцент кафедри Наталя Рудік.

Заняття було проведено за розробленим планом, відповідно до програми дисципліни.