Nov 22, 2021
Ірина Мазурок., Юліана Котовська

Профорієнтація – засіб самовизначення школяра

article-image

Вибір  професії — один з найголовніших життєвих виборів, який здійснює людина в юному віці. Від вибору професії у великій мірі залежить задоволення людини своєю долею.

У сучасних умовах ринок праці дуже рухливий: немала частина старих професій зникає, багато виникає нових спеціальностей і людина повинна бути обізнана у цьому різноманітті. Запитайте старшокласника, скільки професій він знає. Бажано, щоб він не тільки міг назвати професії (чим більше йому відомо, тим краще), але і міг в двох-трьох реченнях сказати, чим займається людина певної професії. Якщо старшокласник назве 7-10 професій, то значить, у нього немає обізнаності, і йому складно зрозуміти, з чого він вибирає.

Дізнатися про розмаїття світу професій можна з профорієнтаційних тренінгів і методик, при відвідуванні освітніх установ на днях відкритих дверей, екскурсійні відвідування підприємств і спеціалістів, які на місцях вже здійснюють професійну діяльність.

З метою формування в учнівської молоді реального погляду на вибір професії та мотивації до вибору актуальних на ринку праці професій 19.11. 2021 року фахівці  факультету рибного господарства та природокористування Херсонського державного аграрно-економічного університету відвідали Херсонську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 34 Херсонської міської ради.

Кафедру лісового та садово-паркового господарства представляли провідний агроном Ірина Мазурок та асистент Юліана Котовська. Вони детально описали учням дев’ятих та десятого класів особливості, деталі, переваги спеціальностей 205 «Лісове господарство» та 206  «Садово-паркове господарство».