Feb 21, 2022
доцент Інна ВАРНАВСЬКА

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

article-image

21 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Тому так важливо пам’ятати своє коріння та вітати рідних і близьких людей з цим чудовим святом.

Студенти Херсонського державного аграрно-економічного університету погодилися, що боротися із суржиком та іншими мовами буває складно, але позитивний результат обов’язково буде, якщо прагнути його. Навіть філологи й поети помиляються, найважливіше ці помилки виявляти й шліфувати мову, як дорогоцінний камінь. Доречними є поради щодо вдосконалення мови у повсякденному житті:

Практикуйтеся! Говоріть, насолоджуйтеся українською вдома, на роботі й де б ви не були. Здивуйте водія маршрутки своїм голосним “На зупинці, будь ласка” й замість “драсті” скажіть сусідці “Добридень”.

Читайте якісну літературу. Щоб у вас в голові завжди знаходилося потрібне слово, його туди слід покласти. Читайте класичну українську літературу та якісні переклади творів письменників з інших країн та епох.

Варто згадати слова видатних письменників, діячів культури про рідну мову:

- Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову. Ми повинні бути свідомі того, що мовна проблема для нас актуальна і на початку ХХІ століття, і якщо ми не схаменемося, то матимемо дуже невтішну перспективу. Ліна Костенко

- Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її. Олесь Гончар

- Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська. Олена Пчілка

Вивчення і вдосконалення рідної мови – ключ до взаємопорозуміння та взаємоповаги. Бережімо, плекаймо та цінуймо її, адже мова – найважливіший національний скарб.