НАУКОВІ ГУРТКИ БІОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Технолог з виробництва продукції тваринництва

 

 

Науковий керівник гуртка

Соболь Ольга Михайлівна

кандидат с-г наук, доцент

Науковий гурток «Технолог з виробництва продукції тваринництва» кафедри технології з виробництва продукції тваринництва було створено у 2019 році з метою розвитку творчих здібностей здобувачів вищої освіти І та ІІ освітньо-кваліфікаційних рівнів біолого – технологічного факультету з метою підвищення особистого інтелектуального потенціалу, набуття фахових (професійних) та когнітивних компетенцій, а також досвіду проведення досліджень в різних галузях тваринництва.

Здобувачі вищої освіти, які відвідують засідання наукового гуртка мають можливість: ознайомитися з принципами, методами, інструментарієм наукової та дослідницької роботи; приймати участь в науковому житті ДВНЗ «ХДАУ» (написання статей, тез доповідей, наукових робіт), публікуватися в різних наукових виданнях; розвивати свої творчі здібності, виступаючи на наукових семінарах та конференціях, присвячених дослідженню актуальних питань розвитку тваринництва різних галузей; застосовувати набутий досвід дослідницької роботи в процесі навчання.

Напрями роботи гуртка:

- технологія виробництва продукції бджільництва;

- технологія виробництва продукції птахівництва;

- технологія виробництва молока і яловичини;

- технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва;

- технологія виробництва продукції вівчарства і козівництва;

- прогресивні технології;

- конярство;

- кінологія;

- фелінологія

Час зустрічей: один раз на місяць (4 – 5 пара, 34 або 29 ауд., І корпус). 

Графік занять наукового гуртка

«Технолог з виробництва продукції тваринництва» на 2020-2021 н.р.

№ п/п

Заходи

Дата проведення

Місце проведення

Відповідальний

1

2

3

4

5

1

Організаційні збори студентського наукового гуртка «Технолог з виробництва продукції тваринництва»
у 2021 - 2022 н. р.

вересень 
2021 року

ХДАУ

доцент 
Соболь О.М.

2

Науково - дослідний семінар «Сучасний стан та перспективи розвитку галузей тваринництва України в умовах Євроінтеграції»

вересень 
2021 року

ХДАУ

НПП кафедри ТВПТ

3

Засідання наукового гуртка на тему: «Декоративні породи в різних галузях тваринництва»

жовтень 
2021 року

ХДАУ

НПП кафедри ТВПТ

4

Результати наукових досліджень здобувачів вищої освіти в провідних господарствах

листопад 
2021 року

ХДАУ

НПП кафедри ТВПТ

5

Засідання наукового гуртка на тему: «Перспективи розвитку нетрадиційного тваринництва в Україні»

лютий 
2022 року

ХДАУ

доцент
Любенко О.І.

доцент 
Соболь О.М.

6

Засідання наукового гуртка на тему:  «Виробництво крафтових сирів»

квітень 
2022 року

ХДАУ

асистент Кривий В.В.

7

Підведення підсумків роботи наукового гуртка «Технолог з виробництва продукції тваринництва» за 2021-2022 н. р.

травень 
2022 року

ХДАУ

доцент 
Соболь О.М.

З морфології та розведення тварин

 

 Науковий керівник гуртка

Папакіна Наталія Сергіївна

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Науковий гурток «з морфології та розведення тварин» кафедри генетики та розведення с.-г. тварин ім. В.П. Коваленка було створено у 2015  році з метою залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної діяльності кафедри, підвищення наукового потенціалу та формування практичних навиків науково-дослідної роботи.

Напрями роботи гуртка:

  1. «Морфологічні та фізіологічні складові формування продуктивності с. - г. тварин» (керівник - доцент Папакіна Н.С.)
  2. «Генетичні основи розведення та селекції тварин» (керівники – доценти Харламова Т.С та Папакіна Н.С.)
  3. «Основи проведення наукової роботи у тваринництві» (керівники доценти Туніковська Л.Г. та Папакіна Н.С.)

Час зустрічей: кожна третя середа місяця у аудиторії 26-б (навчально-демонстраційний анатомічний музей ім. В.Г. Амаліцького).

План роботи науково гуртка «Морфологія та розведення тварин» на 2020-2021 н.р. 

Дата проведення засідання

Тематика доповідей

Місце проведення

Керівники доповідей

1

23 Вересня 2020

Організаційна зустріч. Ознайомлення із результатами роботи гуртку за попередні роки.

Історія та результати наукової роботи кафедри ветеринарії, гігієни та розведення тварин імені В.П.Коваленка

Генетичні методи досліджень у діагностиці інфекційних хвороб.

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

2

21 Жовтня 2020

Вплив доместикації на тварин та птиць.

Цитологія та ембріологія – становлення та розвиток у зв’язку із історією людства

Селекція та розведення тварин як модель еволюції

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

3

18 Листопада 2020

Біотехнологія у тваринництві

Світові досягнення у розведені та селекції тварин

Особливості технологій створення транс генних форм живих організмів

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

4

16 Грудня 2020

Історія розвитку методів наукових досліджень у розведенні тварин

Природний механізм регулювання обмінних процесів на рівні клітина-тканин - організм

Зв’язок клімату із біологічними показниками тварин та птиць

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Туніковська Т.Г.

5

20 Січня 2021

Термічний стрес та комфорт тварин

Фізіологія формування окремих продуктивних ознак тварин

Сучасний погляд на наукові досягнення М.І.Вавілова

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

6

17 Люте 2021

Практичне значення взаємодії неалельних генів при розведенні тварин і птиць

Морфологія шкіри окремих видів тварин

Потенціал продуктивності тварин за нетрадиційними видами продуктивності

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Туніковська Л.Г.

7

17 Березня 2021

Кількісні та якісні селекційні ознаки великої рогатої худоби

Кількісні та якісні селекційні ознаки свиней

Ефективність генетичного моніторингу у селекційній роботі

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

8

21 Квітня 2021

Вплив маркетингу на селекційну роботу у тваринництві

Ефективність несвідомої селекції, та її результатів на створення сучасних високопродуктивних порід

Інбредна депресія та гетерозис при  створені заводських ліній та промислових кросів

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Харламова Т.С.

9

19 Травня 2021

Методи вивчення реакції тварин на стресові фактори

Економічна ефективність штучного відтворення тварин

Ефективність селекції проти окремих захворювань у тваринництві

ауд. 26-а

Пелих Н.Л.,

Папакіна Н.С., Туніковська Л.Г.

Технолог

Наукові керівники гуртка:

 

Каращук Геннадій Васильович

кандидат с.-г. наук, доцент

 

 

Ушакова Світлана Валеріївна

кандидат с.-г. наук, старший викладач

Науковий гурток «Технолог» кафедри технологій переробки та зберігання с.-г. продукції було створено у 2003 році з метою зацікавленнядо наукової роботи та практичних і лабораторних досліджень здібних здобувачів вищої освіти агрономічного і біолого-технологічного факультетів.

Основні напрями роботи гуртка:

-                     технологія виробництва і переробки продукції тваринництва;

-                     технології зберігання продукції рослинництва і тваринництва;

-                     якість і безпека молочно-м’ясної продукції;

-                     технології консервування плодоовочевої і ягідної продукції;

-                     сучасні способи зберігання плодів та овочів;

-                     виноградарство і виноробство;

-                     виробництво хлібобулочної і макаронної продукції;

-                     виробництво рослинної олії;

-                     борошномельне і круп’яне виробництво;

-                     стандартизація та управління якістю сільськогосподарської продукції;

-                     технології вирощування с.-г. культур;

-                     технохімічний контроль харчових продуктів.

Результати досліджень доповідаються на наукових конференціях, конкурсах наукових робіт, публікуються тези доповідей.

Графік засідань

наукового гуртка «Технолог»

на 2021-2022 н.р.

№ з.п.

Тематика доповідей

Відповідальні

Дата проведення засідання 

1

Методи контролю якості продукції м’ясного виробництва

Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.

Вересень 2021

2 Виготовлення цибулевого конфітюру в лабораторних умовах   Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Жовтень 2021
3 Вплив вакуумного упакування на збільшення строку зберігання харчових продуктів   Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Листопад 2021
4 Організація технологічних процесів виробництва, зберігання і переробки продукції АПК Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Грудень 2021
5 Особливості виготовлення окремих видів виноробної продукції Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Січень 2022
6 Виробництво основних видів промислової продукції переробної галузі Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Лютий 2022
7 Використання виноградних виноматеріалів в художньому мистецтві Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Березень 2022
8 Переробна промисловість - складова загальнонаціональної системи у задоволенні потреб населення країни якісними, економічно доступними продуктами харчування Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Квітень 2022
9  Вплив режимів сушіння на якість сушеної продукції Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Травень 2022 
10  Дослідження впливу бланшування на якість плодоовочевої продукції Каращук Г.В.,
Ушакова С.В.
Червень 2022 
Харчовик – науковець

 

Науковий керівник гуртка:

Воєвода Надія В’ячеславівна

кандидат технічних наук, ст. викладач

 

Науковий гурток «Харчовик - науковець» кафедри інженерії харчового виробництва було створено у 2019 році з метою залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної роботи та підготовки висококваліфікованих кадрів.

Здобувачі, котрі відвідують засідання наукового гуртка мають можливість:

- приймати участь у виконанні планових науково-дослідних робіт кафедри;

- виконувати  завдання дослідницького характеру;

- приймати участь у наукових конкурсах на кращі наукові роботи;

- одержувати підтримку у підготовці наукових доповідей та публікацій.

Напрями роботи гуртка включають:

- технологія виробництва оздоровчих харчових продуктів;

- моделювання та розробка нових харчових продуктів;

- ресурсозберігаючі технології в харчовій промисловості;

- впровадження системи контролю виробництва харчової продукції за біологічними ризиками;

- Екологічні основи забезпечення якості продукції.

Час зустрічей: раз на місяць (останній четвер кожного місяця, 77 ауд. гол. корпус).

Графік занять наукового гуртка

«Харчовик - науковець» у 2020/2021 н.р.

№ п/п

Заходи

Дата проведення

Місце проведення

Відповідальний

1

 Установчі збори щодо планування роботи гуртка у 2020 - 2021 навчальному році.

 

Підсумки участі здобувачів у Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний стан та перспективи розвитку тваринництва україни в умовах євроінтеграції»

Вересень 2020 року

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

2

Планове засідання гуртка на тему: «Структура та зміст наукової роботи здобувача»

 

Збори щодо участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні».

Жовтень 2020 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

3

Планове засідання гуртка на тему: «Алгоритм підготовки доповіді та презентації на наукову роботу»

Листопад 2020 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

4

Аналіз результатів участі у І етапі Всеукраїнської олімпіади «Зберігання сільськогосподарської та харчової продукції» та визначення учасників ІІ етапу

Грудень 2020 р

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

5

Планове засідання гуртка на тему: «Вагомість публікування наукових результатів»

 Січень
2021 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

6

Планове засідання гуртка на тему: «Міжнародна мобільність»

Лютий
2021 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

7

Планове засідання гуртка на тему: «Можливості та перспективи здобувача завдяки участі у наукових проектах та грандах»

 Березень 2021 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

8

Участь у ІІ етапі Всеукраїнській олімпіаді «Зберігання сільськогосподарської та харчової продукції»

Квітень

2021 р.

Таврійський державний агротехнологічний університет ім. Дмитра Моторного

Ст. викладач Воєвода Н.В.

9

Підготовка до участі у заключній конференції Всеукраїнського конкурсу «Молодь і прогрес у раціональному природокористуванні»

 

Підведення підсумків роботи наукового гуртка «Харчовик - науковець»

Травень 2021 р.

ХДАУ

Ст. викладач Воєвода Н.В.

Smart beehive

 

Науковий керівник гуртка:

Кривий Владислав Валерійович

асистент кафедри технології виробництва продукції тваринництва 
 

 

 

Науковий гурток «Smart beehive» кафедри технології виробництва продукції тваринництва створений у 2021 році з метою залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної роботи кафедри, підвищення наукового потенціалу та формування практичних компетенцій здобувачів у галузі бджільництва. 
До наукової роботи гуртка залучаються здобувачі вищої освіти та школярі, які будуть розробляти індивідуальні науково-дослідні роботи згідно пріоритетних напрямків досліджень кафедри технології виробництва продукції тваринництва. 
Мета - поглиблення знань з біологічно-господарських ознак бджіл і особливостей їх утримання  у різних агрокліматичних зонах України.
Завдання - полягає у вивченні та розкритті теоретичних та практичних аспектів щодо сучасних технологій ведення галузі бджільництва і залучення здобувачів до науково-дослідної діяльності. 
Час зустрічей: кожен останній четвер місяця у аудиторії №33 (лабораторія бджільництва біолого-технологічного факультету).


Графік занять наукового гуртка «Smart beehive» на 2021-2022 н.р.
 

№ п/п

Заходи

Дата проведення

Місце проведення

Відповідальний

1

Організаційні збори учасників наукового гуртка «Smart beehive»

Вересень 2021 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

2

Практичне заняття із основ органічного виробництва продукції бджільництва 

Жовтень 2021 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

3

Практичне заняття знайомство із сучасними методами розведення, селекція та утримання бджіл 

Листопад 2021 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

4

Дослідження особливостей біології бджіл

Грудень 2021 р

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

5

Практичне заняття з інвентарем, обладнанням та процесами механізації і автоматизації роботи бджоляра

 Січень
2021 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

6

Практичне заняття із профілактики та лікування хвороб бджіл

Лютий
2021 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

7

Практичне заняття із теми правового забезпечення у бджільництві. Регламенти ЄС до продуктів бджільництва

 Березень 2022 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

8

Виїзна практика на пасіці. Знайомство з особливостями організації роботи пасіки, охорона праці та безпека життєдіяльності бджолярів

Квітень

2022 р.

ауд. №33
Дослідна пасіка

кандидат с.-г. наук, доцент
Корбич Н.М.
Кривий В.В.

9

Лабораторне заняття з технології виробництва продукції бджільництва. Використання продуктів бджільництва у народному господарстві, косметології та апітерапії

Травень 2022 р.

ауд. №33

асистент 
Кривий В.В.

10 Виїзна практика на пасіці. Збір меду та медової продукції. Аналіз виробничих показників пасіки Червень 2022 р. ауд. №33
Дослідна пасіка
кандидат с.-г. наук, доцент
Корбич Н.М.
асистент
Кривий В.В.
Гігієна і санітарія

 

Науковий керівник гуртка:
Кушнаренко Владислав Григорович

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Науковий гурток «Гігієна і санітарія» кафедри ветеринарії, гігієни та розведення тварин було створено у 2021 році з метою залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної роботи та підготовки висококваліфікованих кадрів.

Здобувачі, котрі відвідують засідання наукового гуртка мають можливість:

- приймати участь у виконанні планових науково-дослідних робіт кафедри;

- виконувати  завдання дослідницького характеру;

- приймати участь у наукових конкурсах на кращі наукові роботи;

- одержувати підтримку у підготовці наукових доповідей та публікацій.

Напрями роботи гуртка включають:

- гігієнічні умови утримання тварин;

- санітарні правила отримання якісної продукції тваринництва;

- ресурсозберігаючі технології в гігієнічній практиці;

- впровадження систем контролю виробництва продукції тваринництва згідно санітарних умов;

- Екологічні основи забезпечення якості продукції тваринництва.
 

Графік занять наукового гуртка

«Гігієна і санітарія» у 2021/2022 н.р.


№ з/п

Тема заняття

Відповідальний за проведення заняття

Дата проведення


1

Організаційний збір.

 Історія кафедри ветеринарії, гігієни та розведення тварин імені В.П. Коваленка

Гігієна і санітарія, історія розвитку та наукові дослідження в галузі.

Кушнеренко В.Г.

Вересень 2021 р.

2

Вплив умов утримання на резистентність і продуктивність тварин

Вплив технологічного прогресу на санітарний стан приміщень

Кушнеренко В.Г. Жовтень 2021
3

Санітарні принципи в процесі ветеринарного обслугову­вання ферми

Розвиток стресу у тварин та його вплив на продуктивність

Кушнеренко В.Г. Листопад 2021
4

Запобігання стресу та способи його уникнення

Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання тварин

Кушнеренко В.Г. Грудень 2021
5

Вплив санітарного стану приміщень для утримання тварин на здоров’я та продуктивність

Санітарні способи та засоби які застосовуються у тваринництві

Кушнеренко В.Г. Січень 2022
6

Санітарні заходи при карантинних обмеженнях

Загальні гігієнічні правила утримання тварин

Кушнеренко В.Г. Лютий 2022
7

Техніка безпеки при роботі з дезінфікуючими препаратами

Дотримання гігієнічних умов обслуговуючим персоналом по догляду за тваринами

Кушнеренко В.Г. Березень 2022
8

Зв'язок санітарії з гігієною тварин

Основні вимоги дотримання санітарно-гігієнічних правил при транспортуванні тварин

Кушнеренко В.Г. Квітень 2022
9

 Зв'язок санітарії з гігієною тварин

Основні вимоги дотримання санітарно-гігієнічних правил при транспортуванні тварин

Кушнеренко В.Г. Травень 2022 
Декоративне птахівництво

Науковий керівник гуртка:

Любенко Оксана Іванівна
доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва 

Науковий гурток «Декоративне птахівництво» кафедри технології виробництва продукції тваринництва створений у 2021 році з метою залучення здобувачів вищої освіти до науково-дослідної роботи кафедри, підвищення наукового потенціалу та формування практичних навиків здобувачів у галузі птахівництва (декоративного птахівництва).

До наукової роботи гуртка залучаються здобувачі вищої освіти та школярі, які будуть розробляти індивідуальні науково-дослідні роботи згідно пріоритетних напрямків досліджень кафедри технології виробництва продукції тваринництва.

Мета - поглиблення знань з біологічних особливостей декоративної птиці, їх призначення і подальше використання, з вимогами міжнародних стандартів до декоративних порід птиці, набуття навичок розробки бізнес-проєтів у сфері декоративного, аматорського, мисливського птахівництва.

Завдання - полягає у вивченні та розкритті теоретичних та практичних аспектів щодо біології, фізіології декоративних птахів, ознайомлення з методикою проведення спостережень, дослідів та експериментів з птахами відповідно до принципів біоетики, з основами дослідницької діяльності, формування вмінь та навичок догляду, утримання та розведення декоративних птахів.

 

 Графік занять наукового гуртка «Декоративне птахівництво»

на 2021-2022 н.р.

Тема заняття

Відповідальний за проведення заняття

Дата проведення

Організаційні збори студентського наукового гуртку

доцент
Ведмеденко О.В.,

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В.

Вересень
2021 року

Науково-дослідний семінар «Стан розвитку декоративного птахівництва в Україні та світі»

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В.

Жовтень 2021 року

Відео-презентація «Тор – 10 наймодніших декоративних птахів», «Класифікація і характеристика видів декоративних птахів»

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В.

Листопад 2021 року

Засідання наукового гуртка на тему: «Розведення декоративних птахів»

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В.

Січень 2022 року

Складання бізнес-плану розведення декоративних птахів (розгляд бізнес-ідей)

доцент
Аверчева Н.О.,

доцент
Любенко О.І.

Лютий 2022 року

Засідання наукового на тему: «Утримання декоративних птахів»

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В.

Березень 2022 року

Засідання наукового на тему: Годівля декоративних птахів

(методика складання раціонів годівлі для декоративних птахів)

доцент
Любенко О.І.,

доцент
Корбич Н.М.

Квітень 2022 року

Підведення підсумків роботи гуртка «Декоративне птахівництво» за 2021-2022 н.р.

(поїздка до Миколаївського зоопарку або відвідування виставки декоративних птахів)

доцент
Любенко О.І.,

асистент
Кривий В.В. 

Травень-Червень

2022 року