Жов 29, 2021
Марковська О.Є., Макуха О.В.

Перша відкрита лекція із циклу «Особливості зональних систем захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів»

article-image

Різні зони України характеризуються специфічними ґрунтово-кліматичними умовами, що спричиняє зональну спеціалізацію галузі рослинництва та дозволяє в межах країни вирощувати широкий спектр сільськогосподарських культур. Насичення посівних площ кожної зони певними видами рослин зумовлює формування специфічного видового складу шкідливих організмів та вимагає диференційованого підходу до розробки систем захисту від них. Наприклад, зона Степу України є сприятливою для вирощування багатьох культур сільськогосподарського призначення, у тому числі характерних для нашої зони: рису, баштанних, овочевих та нішевих плодових культур.

За ініціативи в.о. завідувача кафедри ботаніки та захисту рослин, доктора с.-г. наук, професора Марковської О.Є. започатковано нову традицію – проведення спільно із закладами вищої освіти України циклу відкритих лекцій на тему «Особливості зональних систем захисту рослин від шкідливих організмів» для здобувачів вищої освіти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин». Метою відкритих лекцій є ознайомлення студентів із особливостями розробки та впровадження у виробництво систем захисту сільськогосподарських культур, які вирощують виключно або переважно в даній зоні. Участь у циклі відкритих лекцій дозволить здобувачам вищої освіти спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» в online режимі реалізувати право на академічну мобільність з метою інтеграції до національного науково-освітнього простору.

29 жовтня 2021 року першу відкриту лекцію із даного циклу на тему «Хвороби рису» на високому науково-теоретичному і практичному рівні провів Дудченко В.В., член-кореспондент НААН України за напрямом «Захист рослин», професор кафедри ботаніки та захисту рослин, директор Інституту рису НААН України. В Україні рисівництво, як унікальна галузь зрошуваного землеробства, є структурною одиницею агропромислового комплексу. Однією з причин, що обмежують отримання високих урожаїв, є недотримання раціональних систем захисту посівів від шкідливих організмів. Рисові агроекосистеми належать до сталих, де значно швидше формується резистентність шкідливих організмів до пестицидів, що вимагає більш виваженого підходу до їх застосування та систематичного чергування. У посівах рису виявлено близько 350 грибних хвороб, з яких найбільш поширеними є десять. В Україні рис уражують такі хвороби: пірикуляріоз, гельмінтоспоріоз, фузаріоз, альтернаріоз, септоріоз, ризоктоніоз, аскохітоз, нігроспороз, гниль листкових піхв, біловерхівковість. Своєчасне виявлення та визначення збудників є важливим елементом системи захисту посівів рису.

У лекції прийняли участь більше 70 здобувачів вищої освіти Херсонського державного аграрно-економічного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, викладачі кафедри ботаніки та захисту рослин ХДАЕУ.

Дякуємо доктору с.-г. наук, доценту кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України Піковському М.Й. за участь в організації відкритої лекції!