Жов 29, 2021
доцент Папакіна Н.С.

Розпочався тренінг міжнародного проекту ClaimEd

article-image

26 жовтня 2021 року розпочався 3 rd ClimEd Online Training on “Digital Tools and Datasets for Climate Change Education”, що є складовою міжнародного проекту ClaimEd (http://climed.network/uk/zavdannya/).

Загальна мета проєкту - розробка компетентнісно-орієнтованих навчальних планів для безперервної комплексної підготовки фахівців в галузі кліматичного обслуговування (КО) в Україні, а також ініціювання та розвиток додаткової освіти в галузі змін клімату (ЗК) для осіб, які приймають рішення, фахівців залежних від клімату галузей економіки (ЗКГЕ) та широких мас населення.

Ініціаторами тренінгу виступають установи заявники проекту: University of Helsinki (Helsinki, Finland), Odessa State Environmental University (Odessa, Ukraine), Kyiv National University of Construction and Architecture (Kyiv, Ukraine).

Тренінг ClimEd зосереджений на навчанні викладачів закладів-партнерів передовим освітнім та інформаційно-комунікаційним технологіям для побудови гнучкої багаторівневої інтегрованої практичної системи освіти в галузі кліматичних послуг, адаптації до зміни клімату та пом'якшення її наслідків для климатозалежних галузей господарства.

У тренінгу приймають участь всі учасники проекту. Згідно до умов тренінгу всі претенденти проходили відбір, вирішальним фактором було відповідність напрямку науково-педагогічної діяльності претендента одному з напрямків проекту, досвід участі у попередніх тренінгах та їх результативність. Херсонський державний аграрно-економічний університет є асоційованим членом проекту.

Тренінг триватиме 2 тижні (26.10.21-12.11.21). Програма навчання складається з 3 блоків.

 • Блок 1 – Лекції – 26-28 жовтня 2021 р.

 – Лекції з оцінки IPCC з регіональним акцентом на Україну; діяльність на підтримку досліджень, пов'язаних із кліматом:  поточний стан і перспективи; інтегровані кліматичні служби ВМО; спостереження за кліматичними змінними; дистанційне зондування; моделювання клімату в глобальному/регіональному/міському масштабі: поточний стан, перспективи, дані/бази даних, та застосовність результатів; набори даних, пов'язані з кліматом/Коперником; інструменти для візуалізації та аналізу клімату  пов'язані дані; введення в HWA.

 • Блок 2 – Домашня робота (HWA) – приблизно 2 тижні:

 – Дистанційна робота в групах з HWA

 – HWA засновані на темах, пов’язаних з кліматом, до сільського господарства, енергетики, технічного проектування та будівництва, міське господарство, водне господарство, охорона здоров'я;

 – Онлайн-консультації щодо HWA (один раз на тиждень).

 • Блок 3 – Остаточні презентації та обговорення – 12 листопада 2021 року:

 – Презентації груп про HWA та дискусії;

 – Електронна оцінка HWA, навчального курсу та результатів навчання;

 – Видача електронних сертифікатів (3 ECTS).