Лис 03, 2021
Піскун Єлизавета

Підвищення потенціалу дорадників Херсонського державного аграрно-економічного університету

article-image

Багаторічна співпраця ХДАЕУ із закладами вищої освіти, підприємствами з високотехнологічним рівнем виробництва створює можливості для міжнародної та наукової співпраці у різних напрямках діяльності.

2 листопада 2021 року в Навчально-науковому інституті неперервної освіти і туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України стартувало професійне навчання сільськогосподарських дорадників та експертів-дорадників, слухачами якого стали представники Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Від імені Національного університету біоресурсів і природокористування до слухачів з вітальним словом звернулась д. е. н., професор кафедри туристичного та готельно-ресторанного бізнесу і консалтингу НУБіП України Кальна-Дубінюк Тетяна Прокопівна, яка підкреслила актуальні аспекти та перспективи розвитку сільськогосподарської дорадчої служби, побажала слухачам створити своєрідний дискусійний клуб, кожен учасник якого може поділитись вже набутим досвідом. Адже, серед слухачів чимало досвідчених експертів-дорадників.

Почесний президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Корінець Роман Ярославович доповів слухачам про правові та організаційні аспекти сільськогосподарської дорадчої діяльності та її законодавство, охарактеризував інноваційні напрями такої діяльності. Особливу увагу звернув на важливі питання підготовки заявок на отримання доступу до донорського фінансування (грантів), підкреслив необхідність співпраці з установами та закладами вищої освіти. Доповідач виділив серед університетів ХДАЕУ як такий, що плідно співпрацює з НУБіП та є  активним учасником заходів, конференцій та грантових програм.

Під керівництвом проректора з наукової роботи та міжнародної діяльності, професора Аверчева Олександра Володимировича університет розвиває партнерські відносинам з зарубіжними організаціями та установами, зокрема шляхом укладання меморандумів про співпрацю. У вересні 2021 року університет розпочав реалізацію проєкту Програми USAID «Агроосвіта для молоді - якісний агросервіс для виробників». На етапі розробки і впровадження ще два проєкти від USAID: «Інвентаризація меліоративної інфраструктури в Херсонській області» та «Аудит трансфоутворення».

Олександр Володимирович зазначив, що потреби у дорадчих послугах відчуває переважна більшість підприємств та підкреслив значення дорадництва для прискореного та, водночас, сталого розвитку сільського господарства. Реалізація та участь у проєктах міжнародного рівня відіграє значну роль у процесі підготовки кваліфікованих фахівців, подальшому формуванні високоефективної галузі та розвитку фахових компетентностей.

На подальші два тижні в навчально-тематичному плані передбачено актуальні питання сучасного розвитку аграрної сфери економіки і дорадництва: особливості розвитку дорадництва в Україні; грантодавці; аграрна політика в нинішніх умовах фінансових та економічних викликів; міжнародний досвід розвитку дорадництва; особливості розвитку сільського зеленого туризму в Україні в сучасних умовах; податкова система в аграрній сфері України та інші.

За умови виконання навчально-тематичної програми та успішного захисту випускної роботи по обраній темі слухачі отримують свідоцтво державного зразка про підвищення кваліфікації з сільськогосподарського дорадництва.

Дорадники – провідники інновацій у сільськогосподарське виробництво, рушійна сила розвитку! Тож, бажаємо успіхів нашим слухачам!