Лют 14, 2022
Макуха О.В.

Наукові досягнення викладачів кафедри ботаніки та захисту рослин

article-image

Інтеграція освіти, науки та виробництва, яка є нагальною вимогою сьогодення, передбачає залучення стейкхолдерів до викладання профільних навчальних дисциплін зі спеціальності з метою формування у здобувачів вищої освіти фахових компетентностей, розвитку їх творчих здібностей і навичок soft skills. Вагомі наукові досягнення та професійні здобутки викладачів є гарною мотивацією для залучення студентів до науково-дослідної роботи.

Член-кореспондент НААН України, директор Інституту рису НААН України, професор кафедри ботаніки та захисту рослин ХДАЕУ Дудченко В.В. у складі колективу авторів (Свиденко Л.В., Грабовецька О.А., Свиридовський В.М., Шпак Т.М., Гудзь Н.І.) прийняв участь у створенні нових сортів нішевих ефіроолійних та плодових культур. За результатами селекційної роботи виведено сорт зізіфусу Таврічанін, сорт лавандину Антей, сорт лаванди вузьколистої Вікторія, сорт хурми східної Подарунок осені, сорт чаберу гірського Люната, які після успішного проходження державного сортовипробування занесено до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні».

Створення нових сортів нетрадиційних культур, адаптованих до ґрунтово-кліматичних умов Півдня України, дозволить успішно вирощувати їх у господарствах регіону, покращуючи показники виробничої діяльності за рахунок високого рівня рентабельності, а також розширити наявний сортимент нішевих культур для населення.