Лют 17, 2022
старший викладач кафедри готельно-ресторанного та туристичного бізнесу й іноземних мов Вікторія Дуга

Про протидію булінгу в освітньому середовищі для здобувачів спеціальностей 241 Готельно-ресторанна справа та 242 Туризм

article-image

16 лютого 2022 року Яніна Полянська – психолог Херсонського державного аграрно-економічного університету провела зустріч зі здобувачами спеціальностей 241 Готельно-ресторанна справа та 242 Туризм на тему протидії булінгу в освітньому середовищі.

Метою заходу було інформування здобувачів про проблему булінгу (цькування) серед молоді й необхідність діагностування булінгу в закладах освіти заради своєчасного реагування та протидії, адже все частіше наша молодь зіштовхується з такими явищами, як булінг і кібербулінг.

Це нерідко призводить до незворотних наслідків, однак лише деякі з жертв булінгу розповідають про цей негативний досвід батькам, рідним та друзям. Тому слухачі разом із психологом визначили, що таке булінг (цькування) та які його причини. Ознайомилися з такими видами булінгу як фізичний, економічний, психологічний, сексуальний і кібербулінг.

Окрему увагу приділили частим випадкам кібербулінгу – одного з різновидів булінгу зі застосуванням засобів електронних комунікацій, який може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах тощо. Психолог дала поради, як бути культурними й обачними користувачами iнтернет-простору, щоб не стати нi агресором, нi жертвою. Також з’ясували, хто є учасниками процесу булінгу, які його наслідки.

Проаналізували, що кривдники можуть поводитися агресивно стосовно жертви з різних причин: зовнішність, що не вписується в загальноприйняті рамки; успіхи в навчанні, матеріальні можливості; думки, які не збігаються з думкою більшості тощо. Відтак наголосили на своєчасному реагуванні на прояви насилля й ознайомилися з основними правилами протидії булінгу.